Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

ξενοφοβία και ρατσισμός

Μία έρευνα του για την ξενοφοβία και το ρατσισμό στη νεοελληνική κοινωνία.

(Το ντοκιμαντέρ μετά τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης έγινε διεθνώς δεκτό με πολύ ευνοϊκά σχόλια και παρουσιάστηκε από το Στέλιο Κούλογλου στη Βαρκελώνη.)

___Το Μάρτιο του 1998 η κοινοτική αρχή στο Παλαιό Κεραμίδι, ένα χωριό στο νομό Πιερίας, απαγόρευσε την κυκλοφορία των Αλβανών μεταναστών μετά τη δύση του ηλίου. Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε για να περιορίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
___Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" επισκέφτηκε το Παλιό Κεραμίδι και κάλεσε τους κατοίκους σε δύο δημόσιες συζητήσεις. Στην αρχή, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι υπερασπίστηκαν την απόφαση. Προβλήθηκε τότε στους παριστάμενους ένα ντοκιμαντέρ που είχε γυριστεί στις Η.Π.Α. με θέμα την αντιμετώπιση των ελλήνων μεταναστών στην Αμερική στην αρχή του αιώνα.
___Όπως αφηγούνται επιζώντες εκείνης της εποχής και ιστορικοί, οι Έλληνες είχαν πέσει θύματα ρατσιστικών διακρίσεων και προκαταλήψεων εναντίον των μεταναστών. Όταν έφταναν στην Αμερική τους έβαζαν σε καραντίνα και τους υπέβαλαν σε εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις και ανακρίσεις. Όσοι κατάφερναν να περάσουν τις εξετάσεις προσλαμβάνονταν με χαμηλότατους μισθούς στις ανθυγιεινές δουλειές που δεν έκαναν οι Αμερικανοί. Στο Νότο σημειώνονταν συχνά συγκρούσεις μεταξύ των μελών της Κου-Κλουξ-Κλαν και των Ελλήνων.
___Στη συνέχεια της συζήτησης με τους κατοίκους στο Παλαιό Κεραμίδι αποκαλύφθηκε ότι στο χωριό τους δεν είχε συμβεί κανένα σοβαρό επεισόδιο από τους Αλβανούς. Ορισμένοι παραδέχτηκαν ότι η συμπεριφορά τους απέναντί τους ήταν ίδια με αυτή των Αμερικανών απέναντι στους Έλληνες μετανάστες. Άλλοι όμως είπαν ότι αυτά συνέβαιναν παλαιότερα. Τότε στους παρευρισκομένους προβλήθηκε ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ για ένα πρόσφατο επεισόδιο εναντίον ενός Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία.


ένας έλληνας εστιάτορας γίνεται στόχος νεαρών ακροδεξιών.

___Θύμα της προκατάληψης και του μίσους για τους ξένους έπεσε το Νοέμβριο του 1997 ο Έλληνας εστιάτορας Τάσος Δ. στο Χένινγκσντορφ της ανατολικής Γερμανίας. Έξω από το μαγαζί του είχε συγκεντρωθεί ομάδα νεαρών ακροδεξιών που φώναζε ρατσιστικά συνθήματα. Όταν του έσπασαν την προθήκη στην είσοδο του καταστήματος βγήκε έξω να ζητήσει το λόγο.
___Το ντοκιμαντέρ καταγράφει λεπτό προς λεπτό τη δραματική βραδιά που θα καταλήξει στο σοβαρό τραυματισμό του Δ. και τη μυθιστορηματική σύλληψη του δράστη. Ο δράστης καταδικάζεται σε ελαφριά ποινή, γεγονός που αντανακλά τη μεροληψία εναντίον των ξένων καθώς και την ανοχή της ανατολικογερμανικής κοινωνίας απέναντι στους νεοναζί.
___Στην ανατολική Γερμανία, όπου οι κάτοικοι δεν ήταν συνηθισμένοι να ζουν μαζί με ξένους, το έδαφος για το ρατσισμό και την ξενοφοβία ήταν πρόσφορο.
"Οι Ανατολικογερμανοί αισθάνθηκαν αδύναμοι μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών" εξηγεί ο Δημήτρης Δ., γιος του εστιάτορα, "έτσι ψάχνουν να βρουν κάποιον πιο αδύναμο για να ξεσπάσουν. Και βρίσκουν τους ξένους".
___Στο Παλαιό Κεραμίδι οι παρευρισκόμενοι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις μετά την προβολή και του δεύτερου ντοκιμαντέρ. Άλλοι δηλώνουν ότι δεν είναι ρατσιστές και ότι οι Αλβανοί στο χωριό τους περνούν θαυμάσια ενώ άλλοι παραδέχονται ότι "χρησιμοποιούμε τους Αλβανούς για να ξεσπάσουμε χωρίς να μας έχουν κάνει τίποτα".

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι, δεν μπορείτε να πείτε, eξελισσόμαστε. Την περίοδο 67-73 ίσχυε για όλους τους πολίτες. Τώρα συνειδητοποίησαν ότι επικίνδυνοι είναι μόνο οι αλβανικής καταγωγής...Το έχει το dna τους, τι να κάνουμε.

ΝΑΝΣΥ είπε...

Και εγώ που νόμιζα πως τέτοια συμπεριφορά συναντάται μόνο κατά τη διάρκεια πολέμου. Είμαστε κατάπτυστοι...

Ανώνυμος είπε...

καλα,η τελευταια φραση ειδικα ειναι ασχολιαστη απο την πλευρα μου,κ καλα θα κανει να παραμεινει ετσι..

Ανώνυμος είπε...

καλα,η τελευταια φραση ειδικα ειναι ασχολιαστη απο την πλευρα μου,κ καλα θα κανει να παραμεινει ετσι..

Θερσίτης είπε...

Σήμερα στην πρώτη τάξη του λυκείου μου ήρθε φευγαλέα η συζήτηση το τελευταίο πεντάλεπτο στο ρατσισμό και εξήγησα στα παιδιά που φλέρταραν με το ρατσισμό πως ο ρατσιστής είναι αμόρφωτος (όχι αγράμματος) και γουρούνι. Έπειτα ζήτησα συγνώμη από τα συμπαθή τετράποδα, γιατί τα συσχέτισα με τους ρατσιστές.

Ανώνυμος είπε...

Όταν βιώνουμε οι Έλληνες τον ρατσισμό είναι άδικο.Αλλά όταν συμπεριφερόμαστε εμείς ρατσιστικά σαφώς και πάντα έχουμε δίκαιο!Ε,εμείς έχουμε και έναν πολιτισμό,δεν είμαστε ό,τι και ό,τι...

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω η Ελλάδα να γίνει ξένη χώρα για μένα γεμάτη μετανάστες (παράνομους ή νόμιμους)και δεν είμαι ρατσιστής.Είναι σαν να λέτε πως είμαι ρατσιστής επειδή δε θέλω να ζήσω σε ένα σπίτι εγώ, η οικογένειά μου και άλλοι 5 που μιλούν μια άγνωστη γλώσσα και δεν ταιριάζω σε τίποτα μαζί τους.Απλά αυτό σημαίνει λογικός άνθρωπος.Δεν σημαίνει πως τους μισώ ή πως είναι υποδεέστεροί μου, απλά δεν ταιριάζουμε.Και για το ποιός θα μείνει στο σπίτι μου αποφασίζω εγώ και όχι οι υποκινούμενοι προπαγανδιστές της νέας τάξης πραγμάτων μαζί με τους ντόπιους υποτελείς τους.Φτάνει πια η καραμέλα του "ρατσισμού".ΕΛΕΟΣ σας πήρανε είδηση και οι πέτρες.

vasilis simeonidis είπε...

Γεια σου Ανώνυμε,
(αν και το ιστολόγιο έπαψε να είναι ενεργό καθώς ολοκλήρωσε τον κύριο ρόλο του)

δεν φαντάζομαι ότι είσαι κάποιος Έλληνας μετανάστης σε χώρα της Ευρώπης ή της Αμερικής.
Εννοώ ότι όσα περιγράφεις ταιριάζουν και με την κατάσταση που βίωσαν Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν σε άλλες χώρες.